Kiállítás Nagy Pál

kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás

Képes krónika a magyar úti levelek, útlevelek három évszázados múltjából (1661-2000) 

 

 

Úti levelek, úti okmány, útlevelek Magyarországon a 17. századtól napjainkig című anyag kutatása, az anyag kiállításon történő bemutatása Nagy Pál nyugalmazott középiskolai tanár, a Tiszántúli Történész Társaság tagjának nevéhez fűződik.

Családfa kutatása közben szülei régi útlevelét megtalálva kíváncsivá vált, hogy korábban milyen okmányok birtokában léphették át eleink az ország határát.

Ebben a kutatásban dr. Nagy György határőrezredes, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem professzora segítette értékes tanácsokkal, illetve különböző, az úti okmányokkal kapcsolatos dokumentumokkal is.

A közreadott anyag összeállításában az ország több levéltára is segítséget nyújtott. A teljesség igénye nélkül: a debreceni, egri, kecskeméti, szolnoki nyíregyházi levéltárak és a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára.

A kiállítás megvalósításhoz Németh Antalné és Körmöczi Ernő, volt BM főtanácsosok igen értékes dokumentumokkal járultak hozzá.

Nagy Pál és dr. Nagy György átfogóan és történeti hitelességgel összegyűjtött anyaga komplex képet nyújt hazánk külföldi kapcsolatairól, az útlevelek tartalmi és formai változásairól.

 

 
 A kiállítás képei  Videó a kiállításról A vándorkiállítás története


Nagy Pál: Képes Krónika a magyar útilevelek, útlevelek három évszázados múltjából (1661-2000) című könyv teljes szövege olvasható honlapunkon.