BIHAR VÁRMEGYE REFORMÁTUS EGYHÁZI ANYAKÖNYVEI 1826-1895

kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás
 
  A családkutatás alapdokumentumai az anyakönyvek. Három típusuk van: a születési (keresztelési), a házassági és a halotti anyakönyvek. Az 1827. évi XXIII. tc. rendelte el az egyházi anyakönyvek két példányban történő vezetését, amelyekből a másodpéldányok a területileg illetékes vármegye levéltárában kerültek megőrzésre. Az ezt megelőző időszak egyházi anyakönyvei általában az illető egyházközség őrizetében, vagy az egyházi levéltárakban lelhetők fel.

Levéltárunkban is az 1820-as évek végétől találhatóak meg IV.B 465-470-es fondszám alatt Bihar vármegye településeinek református, római katolikus, görög katolikus, görögkeleti (ortodox), és izraelita egyházi anyakönyvei. A felekezet szerinti egyházi anyakönyvezést 1895. október 1.-től váltotta fel az állami anyakönyvezés.

Az anyakönyvek adattartalma típusonként és koronként jelentősen eltérő lehet. Fontos tudnivaló, hogy az egyházi anyakönyveket többféle nyelven is vezethették. Leggyakoribb a magyar és a latin használata, de előfordul a német vagy a román nyelv is. A kutatást nehezítheti, hogy sok település neve, illetve egyes személynevek írásmódja megváltozhatott napjainkra. E problémák kiszűrésében is segítséget nyújt adatbázisunk, mely első lépésben Bihar megye református anyakönyvei egy részének feldolgozásával várja a kutatókat.

 

Folyamatos feltöltés alatt!

Keresési segédlet
Az adatbázis kereső oldala

 

www.huro-cbc.eu
www.hungary-romania-cbc.eu