A 39. Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napokról

kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás

A Hajdú-Bihar Megyei Levéltár 2012. november 22-23-án rendezte meg 39. levéltári napját, „Azok a boldog békeidők” címmel, amelynek levezető elnöke Radics Kálmán a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának igazgatója volt. Az első nap a Megyeháza Árpád-termében zajlott. Intézményi fenntartó tekintetében mozgalmas évet zártak a megyei levéltárak, októbertől ugyanis a megyei kormányhivatalok helyett a Magyar Nemzeti Levéltárhoz tartoznak. Ennek tükrében a nyitóbeszédet a leköszönő fenntartó a Hajdú-Bihar Megyei Intézményfenntartó Központ igazgatója Verdó György kezdte, kiemelve a sikeres együttműködést, majd ezt követően a levéltárak szerepét méltatta Gyimesi Endre a levéltárakért felelős miniszteri biztos. Dr. Mikó Zsuzsanna a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója pedig az előttünk tornyosuló feladatokról, az országos rendszer egységessé válásáról és a jövőbeni sikeres együttműködésről beszélt. A megnyitó lezárásaként Radics Kálmán levéltárigazgató köszönettel búcsúzott a korábbi fenntartó képviselőitől Verdó Györgytől és Illés Andreától a Hajdú-Bihar Megyei Intézményfenntartó Központ Intézmény-fenntartási Főosztályának munkatársától majd köszöntötte az új fenntartó képviselőit az eljövendő gyümölcsöző kapcsolat reményében.

 


A Hajdú-Bihari Levéltári Napokon már évek óta bemutatkozik egy-egy levéltár. Az idén a budapesti Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárát ismertette meg egy nagyszerű prezentáció keretében Cseh Gergő Bendegúz a levéltári nap első előadója, aki elmondta, hogy a levéltár 1997-ben alakult meg és idővonalon ábrázolta az intézmény életében fontosabb történéseket.

Papp József, Kós Károly-díjas helytörténész bemutatta, hogyan alakult a századforduló építészete Debrecenben.

Ezután Dr. Kovács Ilona főlevéltáros és Dr. Szálkai Tamás levéltáros közös előadása következett amely a debreceni Aranybika szálló történetéből emelte ki a mérföldkőnek számító momentumokat fényképekkel és az alapításhoz köthető dokumentumokkal alátámasztott prezentáció keretében úgy a régi, mint az új épületről.

Ehhez az előadáshoz kapcsolódott a nap végén „A debreceni Aranybika. Kiállítás a három évszázados szálló levéltári dokumentumaiból” c. kiállítás szintén a Megyeházán a Bocskai terem előtti helyiségben. A kiállítást Kocsis Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg, aki beszédében kiemelte a szálló jelentőségét a város történelmi múltjában továbbá méltányolta a két főszervező erőfeszítéseit a kiállítás ügyében, majd átadta a szót Dr. Kovács Ilonának és Dr. Szálkai Tamásnak, akik tárlatvezetést tartottak az egybegyűlteknek.

A konferencia második részében az idén 100 éves Debreceni Egyetem alapításának történetéből ismerhettünk meg érdekes részleteket Tóth Ágnes a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának főlevéltárosa prezentációjában.

Az első levéltári nap előadóinak sorát Vékonyné Kovács Gabriella a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára levéltári könyvtárosa zárta „Társasági élet Hajdú vármegyében a századforduló idején” című előadásával.

Ezután Szendiné Dr. Orvos Erzsébet levéltárigazgató-helyettes asszony megköszönte a figyelmet a közönségnek és a fent említett kiállításra valamint az azt követő állófogadásra invitálta a résztvevőket.

A második, kihelyezett levéltári nap a hortobágyi mesterségekről szólt és Balmazújvároson zajlott ahol a levezető elnök Varjasi Imre a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának levéltárosa volt. Ezután Dr. Tiba István balmazújvárosi polgármester mondott köszöntőt, aki a zömében fiatalokból álló közönségnek üzente, hogy ők a jövő zálogai ezért tisztelniük kell a város múltját és a régi mesterségeket is.

Az első előadó Dr. Vajda Mária főmuzeológus a debreceni Déri Múzeum munkatársa volt, aki a „Hortobágy mellyéki mesterségekről” tartott prezentációt.

A második előadó a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kft-t hosszú ideig vezető Gencsi Zoltán volt, aki a magyar szürke és a hozzá kapcsolódó mesterségekről tartott előadást. Az előadásból kirajzolódott, Debrecen szerepe a legeltető állattartásban illetve a Hortobágy mint Európa hús-éléskamrája.

A harmadik és egyben utolsó előadó Pozsonyi József nyugalmazott balmazújvárosi múzeumigazgató volt, aki a hortobágyi pásztorkalapról és az azt készítő Mihalkó családról tartott előadást.

A Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára rendezvényének két napján mintegy kétszáz érdeklődő vett részt és a levéltári nap lehetőséget nyújtott arra, hogy számos aspektusból megismerhessük a „Boldog békeidők” Hajdú vármegyei történetét, a főként levéltári dokumentumokból készült Aranybika történetéről szóló kiállítás pedig még közelebb hozta a résztvevőkhöz ezt a regionális szinten egykor fontos szállót.

 

Képek a rendezvényről