Feltárul múltunk, vallanak a dokumentumok

kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás

Az elmúlt évek gyakorlatát követve a Hajdúböszörményi Fióklevéltár munkatársai folyamatosan tartanak ismeretterjesztő foglalkozásokat az érdeklődő közönségének. A Honismereti kör, a nyugdíjas klubok tagjai, általános - és középiskolás diákok vesznek részt a rendhagyó történelem órákon, előadásokon. A levéltár a helyi múzeummal kialakított kiváló munkakapcsolatának köszönhetően kiállításokkal, tudományos–ismeretterjesztő konferenciákkal, a várossal közösen pedig helytörténeti tanulmánykötetek közreadásával is segíti a széles nyilvánosság előtt múltunk, eredeti dokumentumainak, forrásainak, tárgyi emlékeinek, történéseinek tényszerű megismerését.

 


Vélhetően sok diák és kiállítás látogató számára marad emlékezetes, a városépítészetet, az ’56-os forradalom eseményeit, a fegyverforgató hajdúk tetteit bemutató egy-egy tárlat. Sokakat vonzott az a legutóbbi kiállítás is, amikor együtt láthatta a nagyközönség a hajdúk, -és a böszörményiek féltett kincsének számító Bocskai István által 1605. december 12-én kiadott Nagyhajdú-adománylevelet és Báthory Gábor 1609. szeptember 13-án kelt, a hajdúkat Böszörménybe telepítő oklevelét. E két dokumentum, melyet a nemzetközi történész szakma is nagy becsben tart, csak Hajdúböszörményben a múzeumban volt eddig együtt kiállítva. S ha ehhez hozzátesszük, hogy az oklevelek mellett a szakemberek eredetiben bemutatták Báthory Gábor 17. századi szablyáját, díszöltözékének tartozékait, s a hajdúviseletet, és sok más eredeti rekvizitumot akkor igazi unikális élményről beszélhetünk. Már csak Bocskai István, Bécsben őrzött koronája hiányzott a teljességhez. Másolatának bemutatása valamelyest pótolta, de nem feledtette, hogy a korona Magyarországon legutóbb a 17. században volt teljes pompájában látható.

 

 

 

Visszatérve a levéltár foglalkozásaira, a Nemzeti Kulturális Alap egy pályázatának köszönhetően az elmúlt hónapokban több tematikus foglalkozáson bővítették a fiatalok ismereteit. Bocskai, Rákóczi és a 48-as szabadságharctól, a boszorkánypereken és büntetőbíráskodáson át, városépítészettel is megismerkedhettek az érdeklődők. Kedves gesztusnak számított, hogy a foglalkozásokhoz kapcsolódva mindenki egy-egy böszörményi relikviát is kapott. Így a rock bandák és énekesek képei mellé talán felkerülhetett a falra a gyökereket, és identitást jelentő Bocskai-oklevél színes másolata is.

 

 

Egy biztos. A foglalkozásokon elhangzott érdeklődő –és értő kérdések, a hasznosan eltöltött percek alapot adnak arra, hogy érdemes a város közgyűjteményeit, az ott őrzött kincseket még közelebb hozni azokhoz, akiknek őseiről vallanak a dokumentumok, hogy feltáruljon múltunk, értsük jelenünket, s képesek legyünk elképzelni jövőnket is.

 

Varjasi Imre

 

Támogatta:

 

Megjelent a Szabadhajdú 2013. március 8-ai számában.