Munkatársunk nyugdíjban

kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás

Szerettei körében, kiegyensúlyozottan

 

Boldog nyugdíjas ül velem szemben. Három éve egy teljesen más világ nyílt meg előtte: nem titkolja, készült arra az időszakra, amikor már nem az aktív munka tölti ki hétköznapjait. Mert vallja, nem szabad, hogy váratlanul érje az embert a hirtelen rátörő nagy szabadság. Gyürky Bertalan a megyei levéltár nyugalmazott informatikusa ma is szívesen emlékszik volt munkahelyére.


Életének közel fele immár Böszörményhez köti. Hódmezővásárhely a szülőhelye, Göncön kezdődött pedagógusi pályája, s ott születtek gyermekei is, mígnem harminc esztendővel ezelőtt az egykori főiskolás ba- rátok – az Eszenyi házaspár – Böszörménybe invitálták őket.

 

 

Berci és családja Böszörményben igazi otthonra talált. Felesége – Nusika – a Középkerti Általános Iskolában tanított nyugdíjazásáig. Gyürky Bertalan, a Széchenyi-iskola és a Bocskai-gimnázium nevelőtanára is volt. Az elsők között végezte el az informatika tanári szakot. A megszerzett tudását a Bethlen-iskola pedagógusaként kamatoztatta. Ötvenéves korában gondolt egy merészet, úgy érezte, itt az ideje váltani. A Hajdú-Bihar Megyei Levéltárba került informatikusnak, rendszergazdának. Tíz tartalmas esztendő volt az itt töltött időszak.

– Minden stációnak megvolt a maga szépsége: nevelőtanárként örömmel töltött el, ha segíthettem a gondjukkal hozzám forduló gyerekeknek. Jó érzés volt a modern tudomány – az informatika – világába bevezetni az érdeklődő nebulókat. A levéltárban pedig olyan kincsek vettek körül, amelyek egyszerűen lenyűgöztek – vonja meg Berci a mérleget. Amióta a „maga főnöke”, sajátos rend szerint éli az életét: egyetlen napot sem mulasztva, hajnali öt órakor, gyalog indul el az uszodába. Negyvenöt perc alatt ér oda, majd másfélórányi úszást követően, ismét gyalog indul haza. 

Az idén is szeretné átúszni a Balatont, ez már a kilencedik alkalom lesz, hogy vállalkozik a „magyar tenger” meghódítására. Mindezek mellett nem szakadt el az informatikától sem, továbbra is „szívén viseli” néhány honlap sorsát. Egy IP-kamerát helyezett el a Kálvin téri templom tornyában, amellyel folyamatosan nyomon követhető az időjárás alakulása.

Két gyermeke hét unokával ajándékozta meg a boldog nagyszülőket. Érkezésemkor is egy leányka tanul éppen a nappali nagy asztalánál. Csöndben munkálkodik, de a papa vigyázó szeme rá-rápillant beszélgetésünk alatt is. A Gyürky család életében különös jelentősége van a vasárnapnak, amikor mindannyian összegyűlnek: nagyszülők, szülők és unokák, hogy együtt költhessék el az ebédet. Nyaranta pedig egy hetet töltenek együtt Balatonbogláron. Természetesen év közben is sokszor kirándul együtt a család apraja és nagyja.

– Tizenkettő egy tucat, miben vagyok én más, mint akárki más?– teszi fel a kérdést Berci.

Számomra a választ a beszélgetés adta meg.  Gyürky Bertalan jól érzi magát.

 

Gargya Imre

 

Megjelent a Szabadhajdú 2013. május 17-ei számában.