Együttműködés Hajdú-Bihar megyében a közös történeti kutatások érdekében

kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás

Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Törvényszék, a Debreceni Ítélőtábla, a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára és a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara.

 


Az együttműködés célja, hogy az eredeti források feltárásával közösen induljon el a Debreceni Törvényszék és a járásbíróságok, valamint a Debreceni Ítélőtábla történetének kutatása. A kutatási területek igencsak szerteágazóak lehetnek, többek között kiaknázatlan területnek számít jelenleg a bíráskodás történeti előzményeinek feltárása, az intézményeik létrejötte, dokumentumai, nevezetesebb jogi döntései. Az együttműködés résztvevői közös kiállítások és konferenciák szervezése mellett tervezik kiadványok és reprezentációs arculati tárgyak tervezését, elkészítését is.

A Levéltár szeretné az őrizetében lévő bírósági iratanyag társadalmi hasznosítását minél jobban elősegíteni, ezen belül a Debreceni Törvényszék irattárában megőrzött 1956-hoz kapcsolódó dokumentumoknak kiemelt jelentőségük lehet. A Levéltár vállalja, hogy az őrizetében lévő dokumentumokat tudományos céllal a bíróság rendelkezésére bocsátja, illetve közreműködik a Debreceni Törvényszék, a járásbíróságok, valamint a Debreceni Ítélőtábla és jogelődeik archontológiai kutatásaiban. A kutatásokban a jogi kar joghallgatói és oktatói is részt vállalnak.

Az intézmények első közös jogtörténeti és bíróságtörténeti kiállításukat 2014 júniusára tervezik, a debreceni járásbírósági épület lebombázásának 70. évfordulója alkalmából.Megjelent a Bíróságok közös honlapján 2013. június 7-én.