Egy cívis hölgy farsangi jelmezei

kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás

 


A következő összeállításban látható gyönyörű rajzok Rothschnek Olga, a debreceni „Arany Egyszarvúhoz” címzett patika egykori tulajdonosának, dr. Rothschnek V. Emil gyógyszerész leányának munkái. A kiváló rajztehetséggel rendelkező Rothschnek Olga az 1890-es években készítette a debreceni családi házi bálokra szánt női jelmezek rajzait. A jelmezrajzok többségéhez leírást is mellékelt, amelyekből szintén közlünk néhányat, hogy kedvet adjunk a jelmezek kivitelezéséhez is.

 

 

 

Leírás a „Hangjegy” jelmezhez

Fehér atlache ruha, a kép szerint 5 soros, keskeny, fekete bársony szalagok rávarrva. A kották feje fekete bársony applikáció, szára száröltéssel hímezve. A vállakon bogyós babér. Harisnya és cipő fehérek, utóbbin egy-egy fekete basszuskulcs. A haj erősen hajporozva, vagy éppen fehér paróka, a fejtetőn violinkulcs. Függők basszuskulcs alakúak. Hosszú fekete kesztyűk, kézben kotta. A jelmez hátrésze egészen hasonló az elejéhez.

 

Leírás a „Postagalamb” jelmezhez

A kivágott, fehér atlache derék eleje, apró, fehér pelyhes tollakkal van tele ragasztva, háztető cserepezésének mintájára. E betétet kevés húzott mouselin foglalja le. Az ujját egy-egy lenge mouselin fodor képezi, s e közé a vállakra egy-egy nagyocska fehér szárny van alkalmazva. A fehér atlache szoknya, mouselinnel van behúzva, s ezen elszórtan kicsi tollak díszelegnek. Fejdíszül egy gömbölyű sapka szolgál elől csőr alakú nyúlvánnyal. E sapka keménypapírból készül tollacskákkal fedve a betéthez hasonlóan, galambbúbot ábrázol, s ezért kétfelől barna vagy fekete gyöngyöt szúrunk szemnek. A csőr alakú nyúlványt, piros fényes papírral vonjuk be. Erősen hajporozott haj. A nyakon öt pecsétes levélke lóg. Fehér kesztyűk, a kézben levél. Piros harisnya és cipő.

 
 
   

Leírás a „Szalag” jelmezhez

Háromféle színű, széles selyem szalagokból készül, lehetőleg matt színeket válogatva, mert ha erre nem ügyelünk, e szép jelmez könnyen ízléstelen, tarka káoszba mehet át. A könnyű selyemruhácska, mely az alapot képezi, a három szalag közül, valamelyiknek színét viselje. A szalagok a derékon keresztbe húzódnak egymást többé, kevésbé takarva. A mellen és vállakon nagy csokrok, bal karról csüngő szalag. A szoknyán hosszant lógnak a szalagok szabadon a ruha aljáig, csípőnél kis tarajt képezve. A fejen nagy csokor, a hosszú boton szintén, de csüngővel. Szürke selyemharisnya, barna kivágott cipő, háromszínű szalagcsokorral.

Leírás a „Piruette” jelmezhez

Fehér atlache kivágott derék, fehér mouselinnal figaró alakra díszítve, elől három vörös selyem pompon. A rövid szoknyácska, fehér atlache szintén, magából hegyes nyelvek, a deréktól le, mindenik végén pompon, csörgővel. Hegyes, fehér sapka, tetején csörgő, pompon elől oldalt. Erősen púderezett haj. Nyakon nagy moll fodor. Fekete kesztyűk. Kézben lornyette, és aranyozott bot. Fekete harisnya és cipő, utóbbin vörös pompon, s kivágása körül, apró csörgő füzér. Csörgő füzér karperec, igen jól talál e jelmezhez, és esetleg egy sikkesen alkalmazott szépségflastrom.

   

 

Forrás: MNL HBML XIII. 29.

 

Kovács Ilona