Költészet Napja

kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás

 


50 évvel ezelőtt, 1964. április 11-én ünnepeltük először a költészet napját, József Attila születésére emlékezve. A korabeli sajtó szerint Debrecenben a Megyei Könyvtár is csatlakozott ehhez az új kezdeményezéshez, és a Csokonai Színház művészeinek közreműködésével irodalmi estet rendezett, amelyen a 20. századi magyar költészetből mutattak be keresztmetszetet. A Méliusz Juhász Péter Könyvtár, a Megyei Könyvtár jogutódja együttműködve a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárával egy közös kiállítással és ünnepi műsorral emlékezett e jeles ünnepre. A „Közel a lélekhez” mottójú rendezvényt dr. Imre László prof. emeritus nyitotta meg. Ezt követően Csikos Sándor a Csokonai Nemzeti Színház művésze megidézte a jeles debreceni költőket, illetve Tóth Eleonóra fuvolaművész hangulatos előadása volt hallható.

 

 

 

 

 

A kiállítás anyagát, mely híres költők és írók portréit, verses köteteket és korabeli forrásokat tartalmaznak, Vencsellei István Holló László-díjas fotóművész portréfotói, valamint a Déri Múzeum Irodalmi Tárának írott és tárgyi emlékei gazdagították.

 

 

 

A MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltára az őrizetében lévő irodalmi vonatkozású dokumentumok közül kiállította többek között Bessenyei György és Fazekas Mihály végrendeletét, Kölcsey Ferenc, Arany János, Oláh Gábor, Ady Endre és Gulyás Pál kéziratait. Mata János és Tóth Endre a Debreceni Városi Levéltár egykori munkatárasainak emlékét is megidézték, akik nemcsak levéltárosok, de jeles poéták is voltak.

 

 

 

Különleges alkalomnak tekinthető, hogy egy közművelődési és két közgyűjteményi intézmény, két városi fenntartású és egy állami fenntartású intézmény működik együtt. Valójában azonban ez az együttműködés nem új keletű, évtizedek óta jó a kapcsolat a három intézmény között. A cél közös, a kultúra közvetítése a város és a megye lakói felé.

Szendiné dr. Orvos Erzsébet és dr. Kovács Ilona