A bélyeg ünnepe Debrecenben

kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás

 


2014. április 25-27. között „HUNFILA 2014 DEBRECEN” elnevezéssel a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége (MABÉOSZ) és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezésében Nemzetközi Bélyegkiállítás került megrendezésre a Magyar Posta ZRT. támogatásával. A rangos filatéliai seregszemle helyszíne a debreceni Kölcsey Központ volt. A rendezvényen, mely a 87. Bélyegnap ünnepe is volt egyben, került bemutatásra a Református Nagytemplomot ábrázoló bélyegblokk, valamint a Kistemplomot és a Kölcsey Központot megjelenítő bélyegsorozat.

 

 

 

 

 

A szervezett bélyeggyűjtés közel kilenc évtizedes múltra tekint vissza Debrecenben: 1925. júliusában alakult meg a Debreceni Bélyeggyűjtők Egyesülete dr. Rácz Lajos elnök vezetése alatt 20 bélyeggyűjtő részvételével. Az alapítók a szervezet alapszabályában Debrecen és vidéke bélyeggyűjtőinek egyesületbe való tömörítését tűzték ki célul, hogy „szakszerű felolvasásokkal, bélyegritkaságok és újdonságok bemutatásával, szakkérdések megvitatásával, szakkönyvek, folyóiratok és katalógusok beszerzésével és a tagok rendelkezésére bocsátásával, a tagok közötti csereforgalom létesítésével és irányításával, értékesebb bélyegeknek a tagok közötti kisorsolásával, bélyegvizsgáló intézmény felállításával egyrészt a bélyeggyűjtés szakszerű művelését előmozdítsa, másrészt tagjainak gyűjtési kedvét élessze és fokozza.”

 

 

A lelkes bélyeggyűjtők egyesületbe tömörülésében nagy szerepet játszott Bíró Marcell személye, aki a korszak legkiválóbb debreceni filatelistája volt.

 

 

 

Az egyesületnek hosszú időn keresztül berei dr. Soó Rezső neves botanikus, debreceni egyetemi tanár, a város díszpolgára volt az elnöke, akinek közel negyedmillió darabos bélyegritkaságokat tartalmazó gyűjteményét a Delizsánsz kiállító terem őrzi.

 

 

A szervezet megalakulásától kezdve rendszeresen bélyegkiállításokon is bemutatkozott a nagyközönség előtt. Az Első debreceni bélyegkiállítást 1927. október 23-án rendezték meg átütő sikert aratva, a Kereskedő Társulat dísztermében.

 

 

 

 

Forrás: MNL HBML X. 301. 144. és a szerző saját gyűjteményéből

 

dr. Kovács Ilona