Fazekasok Debrecenben

kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás

Idén 8. alkalommal rendezik meg Debrecenben a Nemzetközi Fazekas Fesztivált, mely 2014. május 15-e és 17-e között várja a kedves látogatókat. A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület szervezői kiállítással, vásárral és szakmai előadásokkal kívánják bemutatni, hogy hogyan dolgoznak napjainkban a népi fazekasság egykori hagyományos elemeit alkalmazó mai alkotók.

 


A debreceni fazekasság története a 16. századba nyúlik vissza. Az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltárában található források alapján bizonyítható, hogy 1555-ben már létezett a fazekasok céhe, az 1574. évi magisztrátusi jegyzőkönyvben pedig privilégiumaikról is olvashatunk.

 

 
1555. évi magisztrátusi bejegyzés:
„A fazekasok céhének mesterei felelhetnek Csorgaz Máté ellenvetésére 15 napon belül.”
  A fazekasok privilégiumai az 1574. évi magisztrátusi jegyzőkönyvben

 

A közép-tiszai kerámiastílust képviselő debreceni kerámia fénykora a 18. századra tehető. A debreceni edényeket elsősorban a virágdíszítmény jellemzi, melyeket pontozással emeltek ki, de a madár- és emberábrázolás sem volt ritka. Alapszíne többnyire fehér vagy csontszínű, a díszítő minta vörös, barna, illetve zöld.

 

A Debreceni Fazekas Céh 1807. évi jegyzőkönyve

 

 

A Debreceni Fazekas Céh 1840. évi törvénykönyve

 

A cívisváros fazekasainak egyharmada ugyanakkor pipakészítéssel foglalkozott. Bár a lakosok féltették a várost a kipattanó szikráktól keletkező tűzvészektől, a pipakészítés mégis olyan népszerűségnek örvendett, hogy a pipások a fazekasok céhéből kiválva külön céhet akartak alakítani.

A debreceni kerámiát többek között a debreceni vásárokon árulták, II. Ulászló 1508. évi kiváltságlevélnek köszönhetően évente 7 alkalommal.

 

 
II. Ulászló 1508. évi eredeti oklevele Debrecen vásártartására vonatkozóan  

 

A középkori hagyományokra visszatekintő „Mihály-napi” vásárt egy hete tartották a cívisvárosban, melyen az ország számos jeles fazekasa képviseltette magát, hasonlóan a 8. alkalommal megrendezésre kerülő fazekas fesztiválhoz.

 

Forrás:
MNL HBML IV. A. 1011/a. 1., 3. k.
MNL HBML IX. 9. 2-3. k.
MNL HBML XV. 21/a. MeO. 83.

 

Szendiné dr. Orvos Erzsébet