Debreceni ünnepi Hét, avagy Stadionavatás – egykoron

kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás

 


Nyolc évtizeddel ezelőtt, 1934. június 2-a és 10-e között a „Debreceni Hét” elnevezésű nagyszabású sport- és kulturális programsorozat keretében történt meg a régi Nagyerdei Stadion ünnepélyes felavatása. A Sajó István műépítész, Debrecen szabad királyi város műszaki tanácsosának tervezésében épült Stadiont a „Debreceni Sporthét” versenyeinek lebonyolításával adták át rendeltetésének. A Sporthét nyitó napján a középiskolai ifjúság országos atlétikai viadalon mérte össze erejét, a DTE pályáján céllövő bajnokságot rendeztek. Június 4-én országos repülő bemutatóra került sor a báró Vay László főispán elnöklete alatt működő Debreceni Sportrepülő Egyesület szervezésében, 12 motoros géppel.

 

 

5-én a Debreceni Torna Egyesület rendezésében, a Nemzetközi Tornásznap gyakorlataiban gyönyörködhetett a Stadionba kilátogató közel 20000 főnyi közönség. A Stadion avatási ünnepségén 2000 levente és középiskolás zenés szabadgyakorlatot, 400 debreceni leány zenés buzogánygyakorlatot, 800 leány zenés ritmikai gyakorlatot mutatott be, valamint a trianoni határtól babér- „nefelejcs” – koszorúval stafétafutásra is sor került.

 

 

6-a és 9-e között a Magyar Vívószövetség északi kerülete és a debreceni Békessy Béla Vívóklub négynapos országos vívóversenyt rendezett. Az első három napon epeé, tőr, kardcsapat és egyéni bajnokságban vetélkedtek a vívók, a verseny negyedik napján a hősi halált halt Békessy Béla debreceni huszárkapitány emléke előtt tisztelegtek a vívók.

 

 

Június 7-e és 10-e között folytak le a Tiszántúli Lovassport- és Falkavadász Egyesület szervezésében a „Debreceni Lovasnapok”. A DEAC sporttelepén teniszversenyt, a DTE pályáján céllövőbajnokságot tartottak, a Magyar Országos Birkózószövetség keleti kerülete pedig e hét keretében rendezte meg „A legjobb magyar vidéki birkózó” címért folyó országos bajnokságot. A stadion-avató sporthét záróeseménye, a VI. m. kir. Honvéd Vegyesdandár által megrendezett „Katonai Sportnap” volt.

 

 

A Debreceni Hét programjainak reklámozása és minél szélesebb körben való megismertetése céljából a város országos tervpályázatot írt ki plakát és levélzáró bélyeg tervezésére.

 

 

A plakátpályázat első díját „Stadion I.” jeligéjű munkájával Toroczkay Oszvald festőművész nyerte, a levélzáró bélyeg pályázatának nyertese pedig Vermes Géza budapesti lakos lett „Calvin” jeligéjű tervezetével. Debrecen sz. kir. város Idegenforgalmi Bizottsága és az IBUSZ Debreceni Fiókja kiadásában, Gáborjáni Szabó Kálmán illusztrációival tájékoztató prospektus is jelent meg.

 

A Debreceni Hét tájékoztatójának címlapja

 

Debreceni Hét bélyeg

 

Az ünnepi hét alkalmával megrendezték a Tiszántúli Ipari Kiállítás és Áruminta Vásárt (TIKÁV). A kulturális programok sorában, a Református Kollégiumban könyvkiállítás, a Déri Múzeumban képzőművészeti, a Városházán pedig az Amatőr Fényképészek tárlata nyílt meg. Ezen kívül bélyeg- és grafikai kiállítás, a Polgári Lövöldében tanügyi, az ipari vásár területén pedig erdészeti, vadászati és galambkiállítás megnyitására került sor.

A Református Kollégium udvarán három este szabadtéri színielőadás, a Háry János című daljáték szórakoztatta a nagyérdemű közönséget, június 3-án este ugyanitt a „Magyar Búzavirágok” című népművészeti előadást mutatták be.

 

 
 

A Debreceni Hét programjába illesztve leplezte le az Ady Társaság a Popper Ferenc budapesti építész és Medgyessy Ferenc szobrászművész alkotásában elkészült Tóth Árpád emlékművet a nagyerdei sétányon.

A kulturális programsorozat utolsó napjaiban a Hortobágy pusztán szokatlan jelenség játszódott le. Június 9-én a Rádió egyórás helyszíni közvetítést adott a pusztáról: „felvonult a ménes vágtában, egy gulya kolomppal, egy hatalmas birkanyáj pergőkkel, hat puli terelte a nyájat és a juhász furulyázva kísérte. A felvonult pásztorok hortobágyi nótákat daloltak a mikrofonba, Kovács Imre csikósbojtár tamburán kondásnótákat játszott, Vígh Mihály juhászbojtár pedig olyan szomorúan fújta a dudáján a régi szép nótákat, hogy a pulija is vele sírt, jajgatott.”

 

 

 

 

 

Forrás:
MNL HBML IV. B. 1406/b. Debreceni Hét külön csomó
MNL HBML XIV. 2. 1. cs.
Debreceni Képes Kalendárium 1935. évfolyam
Filmhíradók Online
Magánarchívum

 

 dr. Kovács Ilona