Raktárszűke a levéltárban

kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás

A levéltárak napjainkban sokat emlegetett problémája a raktárak hiánya, az irattárolási kapacitás végessége, ami a további iratátvételt is gyakran nehezíti. Azt gondolhatnánk, ez új keletű probléma, régen – mint a közvélekedés szerint oly sok minden – ez sem így volt. A levéltárban őrzött iratok azonban arról tanúskodnak, hogy sajnos ez a probléma régen is ugyanúgy létezett, mint ma.


  A Hajdúkerület levéltárnoka, Somosy Mihály 1835 decemberében fordult a Kerülethez kérésével, miszerint a levéltárban a polcok mind megteltek, így újabb irattároló szekrények elkészítése és beállítása vált szükségessé. Ezen felül új asztalt is kért a korabeli intézményfenntartótól, amelyre a jegyzőkönyveket és a mutatókat szerette volna elhelyezni.
     
 

A Hajdúkerület példás gyorsasággal reagált levéltárnoka kérelmére. A kerületi főadószedő feladatává tették a kérelem mielőbbi teljesítését, azzal a kiegészítéssel, hogy mivel a levéltárban „az ülő székek hijánya köz figyelmet gerjesztvén” a helyzet azonnali megoldást kívánt, 12 karszéket még szerezzen be a levéltárnak, és azokat „a szokott módon bijogoztassa meg”, azaz „vegye leltárba”.

A levéltárat a raktári kapacitás hiányosságai mellett lopások is sújthatták, mivel a kerületi főadószedő kötelességévé tette a Kerület azt is, hogy a strázsamesterrel vizsgáltassa ki, hogy a nemrégiben vásárolt 24 darab levéltári szék nagy része hová tűnt.

 
Mindenesetre a levéltár irattárolási problémája a gyors intézkedéssel egy időre megoldódott.

 

Husvéth András

 

Forrás: MNL HBML V. A. 1/c. 9. d.