XI. fondcsoport

kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás

Gazdasági szervek

 

A szocialista kor előtti, pontosabban az államosításig terjedő időszak gazdasági vonatkozású iratait tartalmazza ez a fondcsoport.

Gazdaságtörténethez, politikatörténethez. egyaránt nyújtanak adatokat, de a munkások helyzetére, életmódjára és szociális körülményeire is utalnak. Üzemek, közlekedési szervek, hitelintézetek, közjóléti szövetkezetek irattári anyaga került, meglehetősen hiányosan levéltárunkba. A kutatást mindig ki kell egészíteni a települések közigazgatási anyagával, illetőleg a felügyeleti szervek irataival, ha teljesebb képet akarunk kapni a működésükről. Már itt felhívjuk a figyelmet arra, hogy a jogutód szervek dokumentumai a XXIX-es fondcsoportnál folytatódnak.

Az üzemek közül a Hajdúnánási Csiha malom iratait ajánljuk kutatásra, jelentősége és viszonylag gazdag iratanyaga alapján. A városokban zömmel már a XIX. század végére létrejött a takarékpénztárok és hitelintézetek hálózata, amelyek a debreceni intézetekkel kerültek függőségi viszonyba. A Debrecen környéki hitelélet megszervezése a Hajdúböszörményi Városi Takarékpénztár munkájához kapcsolódik. A takarékpénztár létrehozását a város közgyűlése határozta el 1863-ban, s működése céljaként a városi jótékonysági alapok kezelését, a lakosság szorgalmának, takarékosságának fejlesztését és a hiteligények kielégítését fogalmazták meg. A már felsorolt szerveken kívül gyógyszertárak iratanyagát is őrzi levéltárunk.