XV. fondcsoport

kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás

Gyűjtemények

 

Apostol Elek hajdúnánási református lelkész gyűjteménye a helyi egyház életéről nyújt tájékoztatást. Ezen túl hajdúnánási családkutatási anyag, református házassági anyakönyvi kivonatok, elemi iskolai és gimnáziumi adatok vannak a gyűjteményben, sőt olvashatjuk Apostol Elek „Hajdúnánás egyházközösség életéből” című egyháztörténeti tanulmányát is. A gyűjteményben megtalálható a Hajdúnánáson dolgozott tanítók listája, valamint az ott szolgáló lelkészek névsora.

A Hajdú-Bihar Megyei Levéltárban levő gyűjtemények közül a fióklevéltárba az illetékességi körhöz tartozó települések kéziratos térképei kerültek. A gyűjtemény nagy részét a közigazgatási iratok mellől emeltük ki a könnyebb kezelhetőség érdekében. A HvT jelű térképek a hajdúvárosokra vonatkoznak és 1754-1869 közötti keletkezésűek.

A HmT megjelölésű térképek a Hajdú megye megalakítása utáni állapotokat rögzítik. Hajdú-Bihar megye néhány települése valamikor Szabolcs megyéhez tartozott. Az ide átkerült területekről készített térképeket SzmT jelöléssel látta el a levéltár. Az „Ny”-es jelzett térképeink nyomtatott voltára utal.

A Hajdú-Bihar Megyei Levéltár kéziratos térképeiről bőségesen informáló kiadvány jelent meg a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár Közleményei sorozat 1. számaként 1972-ben. Az azóta feltárt térképekről a Hajdú-Bihar megyei Levéltár Közleményei 18. száma nyújt tájékoztatást.

A kiadványok a leíráson túl tanulmányokat közölnek a térképek régészeti, történeti és néprajzi hasznosításáról. A köteteket a helynevek adattára egészíti ki.