XVI. fondcsoport

kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás

Tanácsköztársaság

 

Külön fondcsoportot kaptak a levéltárakban a két forradalom időszakából származó dokumentumok, amelyek közül a fióklevéltárba csak a Hajdúnánási Nemzeti Tanács és Hajdúböszörmény város Néptanácsának iratai kerültek át.

A korra vonatkozó anyagok általában csak a közigazgatásban létrejött iratokkal együtt szerepelnek, így e két fond kutatása is csak azok ismeretében válhat teljesebbé.

Hajdúböszörményben a néptanács 1919 februárjában alakult meg. Arról, hogy ténylegesen milyen mértékben vette át a képviselőtestület jogkörét a pártok vezetőiből álló szerv, nincs kellő információnk.

A Hajdúnánási Nemzeti Tanács 1918 novemberének első napjaiban alakult, s a hatalom átvétele után a városigazgatás végrehajtó szervévé is vált. Ez a funkciója felsőbb rendeletre és a szociáldemokrata polgármester beiktatása után csökkent, s inkább véleményező, tanácsadó szerepet töltött be. A tanácson belül népjóléti, élelmezési és ruházati bizottság alakult.

Iratai között segélyezésre, közélelmezésre, gyűjtési akciókra vonatkozó adatokat is találunk egyebek mellett.

Hajdúböszörmény és Hajdúnánás direktóriumi iratait a gyűjtemény részeként Debrecenben, a Hajdú-Bihar Megyei Levéltárban őrzik.