XXVIII. fondcsoport

kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás

Egyesületek

 

Négy fond anyaga került ebbe a csoportba. Két községi operatív bizottság Tiszagyulaházáról és Újtikosról, a Magyar Parasztszövetség hajdúdorogi szervezetének iratai, valamint a Magyar Cionista Szövetség Hajdúböszörményi Szervezetének iratai.

Az operatív bizottságok feladata a begyűjtési, cséplési munkák szervezése, a vetéstervek egyeztetése, a vetőmagellátás segítése, a munkaversenyek szervezése, szociális és egészségügyi jellegű tevékenység végzése volt.

Általában a helyi népfront vezetőiből és a mezőgazdasági termelés irányítóiból állt össze a bizottság. A községi bizottságok a járási operatív bizottságokhoz tartoztak, ott határozták meg, s javasolták az aktuális problémák megoldását.

A Magyar Parasztszövetség 1946 januárjában alakult 26 taggal és 76 üzletrész vállalásával. Tíz tagú vezetőséget választottak és választmányt hoztak létre. Politikai beállítottsága a Kisgazdapárt jobboldalához közelítette a szervezetet a proletárdiktatúráért folyó harcok időszakában. Az iratok a szervezet működéséről és Hajdúdorog gazdasági, kulturális életéről nyújtanak információt.

A Magyar Cionista Szövetség hajdúböszörményi szervezetének iratai között a zsidóságra vonatkozó kiadványokat, prospektusokat, plakátokat is találunk a szervezet tevékenységére utaló dokumentumok mellett. A szervezet felülvizsgálatát majd későbbi beszüntetését, a város polgármestere 1948-ban rendelte el. Tagkönyvek, levelezési anyag és jegyzőkönyv került a levéltár őrizetébe, zömében 1948-49-ből.