Rendezvények

Debrecen földben nyugvó katonai öröksége

2015. január 20-án filmvetítéssel egybekötött kerekasztal-beszélgetés formájában emlékezett meg levéltárunk a debreceni Orosz Hadifogolytemetőben nyugvó katonákra. Az időpont nem véletlen: a háborúkban hősi halált halt katonák emlékét őrző kegyeleti helyek az egyetemes kultúra részének tekinthetők, ezért esett választásunk a Kultúra Napjához közeli időpontra.

 

 

Az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltára az Év Levéltára 2014-ben

A Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára nyerte el idén az Év Levéltára díjat. Az elismerést dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár adta át a Magyar Nemzeti Levéltár budai épületében. (MTI)

 

 Fotó: Czikkelyné Nagy Erika

Száz évvel a Nagy Háború után

Már hagyomány, hogy a hajdúböszörményi Város Napján a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára Hajdúböszörményi Fióklevéltára történelmi konferenciát szervez. Az idén nyolcadik alkalommal, szeptember 15-én „Meghaltak ők, hogy éljen a haza! 1914-1918” címmel rendezték meg az első nagy világégés hajdúböszörményi hőseire való emlékezést a városháza Báthory termében.

Holokauszt Emlékkonferencia Hajdúböszörményben

A Holokauszt magyarországi emléknapján, április 16-án a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára Hajdúböszörményi Fióklevéltára szervezett tudományos emlékkonferenciát a Kálvineumban. Három intézmény együttműködésében (Hajdúböszörmény Város Önkormányzata, Veress Ferenc Szakképző Iskola és az MNL HBML Hajdúböszörményi Fióklevéltára) valósult meg a rendezvény, amelyre a helyszínen százhúsz résztvevő regisztrált.

 

 

KirakaTransz az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltárában

A Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára is csatlakozott a debreceni Benedek Elek Könyvtár kirakaTransz elnevezésű kezdeményezéséhez, és „megajándékozta Debrecent egy versidézettel a költészet napjára készülve”.

 

     

A Kádár-korszak hétköznapjai

A Város napja zárórendezvényeként, Hajdúböszörményben szeptember 16-án történelmi konferenciát szervezett a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára  és a város önkormányzata. Az idén a „Kádár-korszak hétköznapjai a Hajdúságban 1957-1989” címmel rendezték meg a tanácskozást. Elsőként Völgyesi Zoltán történész a kádárista hatalomgyakorlás néhány sajátosságát tárta a hallgatóság elé: „Semlegesíteni a politikai ellenállást” címmel. Előadásában megfogalmazta, hogy a huszadik századi magyar történelem leghosszabb időszakáról van szó. Mivel a legközelebb esik hozzánk a rendszerváltást megelőzően, ezért furcsa kettősség kötődik a korszakhoz. Az előadó szerint azért is nehéz egyértelmű ítéletet alkotni felette, mert külsőségeiben igyekezett megfelelni a demokrácia szabályainak, különösen más szocialista országokkal összemérve. A lényeg azonban itt is a részletekben rejlett: sok-sok apró momentum utalt arra, hogyan igyekezett a rendszer semlegesíteni a politikai ellenállást.

Híd a jelen és jövendő között

„Szomszédolás. Bihar vármegye a 16 – 20 században”- címmel nyílt kiállítás a balmazújvárosi művelődési központban február 27-én.A tárlatot a „Rókatánc” fuvolán előadott dallamai után Tiba István a város polgármestere nyitotta meg.

 

A 39. Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napokról

A Hajdú-Bihar Megyei Levéltár 2012. november 22-23-án rendezte meg 39. levéltári napját, „Azok a boldog békeidők” címmel, amelynek levezető elnöke Radics Kálmán a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának igazgatója volt. Az első nap a Megyeháza Árpád-termében zajlott. Intézményi fenntartó tekintetében mozgalmas évet zártak a megyei levéltárak, októbertől ugyanis a megyei kormányhivatalok helyett a Magyar Nemzeti Levéltárhoz tartoznak. Ennek tükrében a nyitóbeszédet a leköszönő fenntartó a Hajdú-Bihar Megyei Intézményfenntartó Központ igazgatója Verdó György kezdte, kiemelve a sikeres együttműködést, majd ezt követően a levéltárak szerepét méltatta Gyimesi Endre a levéltárakért felelős miniszteri biztos. Dr. Mikó Zsuzsanna a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója pedig az előttünk tornyosuló feladatokról, az országos rendszer egységessé válásáról és a jövőbeni sikeres együttműködésről beszélt. A megnyitó lezárásaként Radics Kálmán levéltárigazgató köszönettel búcsúzott a korábbi fenntartó képviselőitől Verdó Györgytől és Illés Andreától a Hajdú-Bihar Megyei Intézményfenntartó Központ Intézmény-fenntartási Főosztályának munkatársától majd köszöntötte az új fenntartó képviselőit az eljövendő gyümölcsöző kapcsolat reményében.

 

„A SZÜLŐFÖLD HAGYATÉKA” - LEVÉLTÁRI KIÁLLÍTÁS NÁDUDVARON

13. születésnapja alkalmából rendezett A szülőföld hagyatéka címmel kultúrestet a Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány a helyi városi könyvtárral és a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárával közösen november 10-én az Ady Endre Általános Művelődési Központban.
 

Párhuzamos családtöténet

2012. október 18-án a Közgyűjteményi Együttműködés" program keretében a Méliusz Központban zajlott le a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Levéltára közös szervezésében a "Párhuzamos családtöténet" című rendezvénye.

Konferencia a piac társadalmi, gazdasági és történeti kérdéseiről

A Hajdú-Bihar Megyei Levéltár, a Hajnal István Kör - Társadalomtörténeti Egyesület  és a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának Politikatudományi és Szociológiai Intézetének közreműködésével rendezte meg a „Piacok a társadalomban és a történelemben” című háromnapos konferenciát 2012. augusztus 23-a és 25-e között Debrecenben.

Hajdúk a magyar történelemben

Az évek során már hagyománnyá vált, hogy a megyei levéltár hajdúböszörményi fiókintézménye és a Hajdúsági Múzeum olyan történelmi munícióval ismerteti Meg a Város napja alkalmából az érdeklődő közönséget, amely eddig még kevésbé volt ismert számára. Így történt ez az idén is, szeptember 14-én. Történelmi konferenciát tartottak a városháza Báthory-termében „A fegyvert forgató hajdúk” címmel. A teremben egy tűt sem lehetett leejteni, olyan sok érdeklődő volt a konferencián, ahol Kiss Attila polgármester köszöntötte a megjelenteket: beszédében elismeréssel szólt arról a hagyományról, melyet a város kulturális életének szerves részét képező két intézmény tett és tesz azért, hogy minél többet tudjunk meg hajdú eleinkről. A levéltár által szervezett történelmi konferencián elsőként e rendező nevében Varjasi Imre főtanácsos kiemelte, hogy az elmúlt évek hagyományaihoz híven ismét a térség kutatóit, elismert szakembereket sikerült megnyerni előadóknak.

 

A debreceni Aranybika és a Székesfehérvári vendéglátás múltjából

A debreceni Aranybika és a Székesfehérvári vendéglátás múltjából címmel előadásokkal egybekötött kiállítás megnyitót tartottunk 2011. július 11-én a Debreceni Akadémiai Bizottság Székházában.

 

1   / 2 oldal